1
دانشجوی دکتری، گروه مدیریت آموزشی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
2
استادیار، گروه مدیریت آموزشی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
چکیده
هدف این پژوهش شناسایی و سنجش وضعیت پیشایندها و پسایندهای چابکی سازمانی ادارات آموزش و پرورش کشور در یک مدل فرایندی بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر جمعآوری داده ترکیبی بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی خبرگان دانشگاهی و متخصصان آموزش و پرورش و در بخش کمی مدیران و معاونان ادارات آموزش و پرورش در مراکز استانهای کشور (42000 نفر) بودند. حجم نمونه در بخش کیفی 10 نفر و در بخش کمی 527 نفر بودند که بهترتیب با روشهای نمونهگیری هدفمند و تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. ابزار در بخش کیفی مصاحبه نیمهساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محققساخته چابکی سازمانی بود که 110 سوال داشت. روایی سازه و محتوایی پرسشنامه و پایایی مصاحبه با روش توافق درون-موضوعی تایید و پایایی پرسشنامه با روشهای آلفای کرونباخ و بازآزمایی بهترتیب 92/0 و 87/0 محاسبه شد. در بخش کیفی از رویکرد نظریهپردازی دادهبنیاد و در بخش کمی از روشهای تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی استفاده شد. نتایج نشان داد ابعاد چابکی سازمانی شامل سرعت، پاسخگویی، انعطافپذیری و شایستگی، ابعاد اثرگذار شامل فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات و سرمایه انسانی و ابعاد اثرپذیر شامل رضایت شغلی، بهرهوری و مزیت رقابتی بودند که وضعیت تمام ابعاد و مولفهها مطلوب بود.
ابوالقاسمی, مهدیه, شریفی, علیاصغر, ایمانی, محمدنقی. (1397). شناسایی و سنجش وضعیت پیشایندها و پسایندهای چابکی سازمانی ادارات آموزش و پرورش کشور در یک مدل فرایندی. فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی, 12(3), 9-29.
MLA
مهدیه ابوالقاسمی; علیاصغر شریفی; محمدنقی ایمانی. "شناسایی و سنجش وضعیت پیشایندها و پسایندهای چابکی سازمانی ادارات آموزش و پرورش کشور در یک مدل فرایندی". فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی, 12, 3, 1397, 9-29.
HARVARD
ابوالقاسمی, مهدیه, شریفی, علیاصغر, ایمانی, محمدنقی. (1397). 'شناسایی و سنجش وضعیت پیشایندها و پسایندهای چابکی سازمانی ادارات آموزش و پرورش کشور در یک مدل فرایندی', فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی, 12(3), pp. 9-29.
VANCOUVER
ابوالقاسمی, مهدیه, شریفی, علیاصغر, ایمانی, محمدنقی. شناسایی و سنجش وضعیت پیشایندها و پسایندهای چابکی سازمانی ادارات آموزش و پرورش کشور در یک مدل فرایندی. فصلنامه رهبری و مدیریت آموزشی, 1397; 12(3): 9-29.